Sem Nuesink

klant en medebouwer Elysium zip
Ik ben 19 jaar oud en ik kom oorspronkelijk uit Zutphen. Na dat ik de havo had afgerond heb ik de keuze gemaakt voor een praktijkopleiding. Dit ligt mij veel beter en is iets wat ik graag doe. Ik ben daarom ook helemaal naar Amsterdam gekomen voor deze fantastische opleiding botenbouw. Ik heb me altijd al geïnteresseerd in het maken van dingen en bezig zijn met mijn handen. Toen ik op mijn 12e een eerste werkbank kreeg was het hek van de dam. Ik wil dingen maken. Toen ik eenmaal begon aan deze opleiding wist ik het helemaal zeker ik wil een boot bouwen en het liefste voor mezelf. Dat is ook gelukt, ik ben de zogeheten klant voor onze boot. Dat houdt in dat ik het financier en het eindproduct uiteindelijk van mij is. Ik kijk er erg naar uit dit avontuur aan te gaan met deze 3 leuke mensen die ik de afgelopen 2 jaar heb leren kennen. Tot dat het zover is kan ik alleen nog maar dromen van ons eindproduct waarmee we op een zonnige zaterdagmiddag over het water heen jagen. 

Jeroen de mooy

medebouwer Elysium zip

Ik ben 19 jaar en kom uit Voorschoten. Ik heb een praktijk gerichte vmbo-kader opleiding gedaan met de specialisatie keuzen BWI (bouw , wonen en interieur). Tijdens deze periode heb ik stage gelopen bij Mulder Shipyard in Zoeterwoude. Mijn stagebaas heeft me toen geadviseerd  om de meubelscheepsinterieurbouw bol 3 opleiding te gaan volgen. Zelf wou ik liever na het halen van mijn diploma een bbl niveau 3 opleiding gaan volgen bij een scheepsbouwer. Toch heb ik geprobeerd om binnen te komen bij de bol 4 opleiding van het hmc en dat is ook gelukt. 

De eerste 2 jaar van het hmc vond ik zeker leuk maar wel wist ik dat het vak meubelmaker niet het gene was waar ik m'n geld in wilde gaan verdienen. Wel wist ik dat ik super graag een boot wou gaan maken. En al snel was daar Sem die het zelfde wou. Nu in het derde jaar ga ik dan ook een boot bouwen samen met Cobie , Fien en Sem.  Ik heb er veel zin in om deze boot te gaan bouwen met deze gezellige en leuke mensen en kan niet wachten op het eindresultaat   

Fien bierman

medebouwer van de elysium zip

Ik ben Fien Bierman woon in Haarlem en ben 19 jaar. Na 5 jaar Havo gevolgd te hebben en hier helemaal klaar mee te zijn ben ik de opleiding meubel maken bol 4 begonnen op het HMC in Amsterdam. Ik heb altijd al gehouden van het werken met hout. Lepels snijden, stokken met een zakmes te lijf gaan ga zo maar door. Sinds kind ben ik ook lid van een gilde waar we fluiten maken van Bamboe hier is de liefde voor de instrumenten bouw ontstaan. Nu werk ik op zaterdagen bij een vioolbouwer (mijn oude stage plek van eind tweede jaar meubel maken). Ik ben de opleiding vrij blanco ingegaan en wist nog niet welke specialisatie ik wilden gaan doen, maar door de jaren heen ben ik bootjes wel heel leuk gaan vinden. Ik ben erg geïnteresseerd in traditionele bootjes en hoop in mijn 4e jaar in Noorwegen een stage te kunnen lopen (als corona dit toelaat). Nu ben ik blij dat ik met deze mensen, waar ik van af het begin van mijn studie al mee in de klas zit, dit project aan kan gaan.

Cobie Witteman

medebouwer van de elysium zip

Mijn naam is Cobie Witteman en ik ben 20 jaar. Ik kom uit een dorpje genaamd Driehuizen en woon hier al mijn hele leven. Ik heb in Bergen een tl-diploma behaald en kon ik niet wachten om te beginnen met de opleiding meubelmaker op het HMC in Amsterdam. Mijn intressen in hout is als kind al ontstaan. Als klein meisje ging ik vaak mee met mijn vader die een eigen bedrijf heeft in de constructie bouw. Helaas is dit werk veel te zwaar voor mij. Daarom is mijn keuzen op een iets lichtere vorm van houtbewerking gevallen. De eerste twee jaar doet iedereen meubelaken en daarna is er een mogelijkheid om een andere richting te kiezen. Al snel kwam ik erachter dat ik iets groters wou maken dan een tafel of een stoel en vond ik de boten in het lokaal op de begaande grond zeer interessant. Na twee jaar meubelmaker gedaan te hebben kon ik dan eindelijk beginnen met een mooie boot te maken. Samen met Sem, Jeroen en Fien mag ik dit avontuur aan gaan en kunt u dit hier allemaal volgen. Zelf wil ik heel graag met Fien een stage in Noorwegen doen. Dit is iets wat ik heel graag wil omdat er Noorwegen zulke mooie boten gemaakt worden en ze hebben daar ontzettend mooie technieken. Die technieken wil ik graag leren zodat ik deze in de praktijk later toe kan passen.